Lemmikki-messut

Huolettomat hoidettavat ovat huonoja sylikavereita

Uutiset  19.09.2022

Suomen Herppiharrastajat ry ry:n puheenjohtaja Jenna Wathénin mielestä liian monia jännittää ajatus terraarioeläimestä lemmikkinä. Matelijoiden kanssa suurin työ tehdään jo ennen lemmikin hankkimista. Sen jälkeen eksoottiset eläimet ovat yleisesti melko huolettomia kavereita.

– Eksoottisille eläimille on hankittava lajikohtaiset erityisjärjestelyt. Terraarioiden kosteus, valot, lämpö ja luonnonmukainen elinympäristö on laitettava kuntoon ennen lemmikin ottamista. Tämän jälkeen matelijat eivät vaadi omistajaltaan erityistä huomiota. Ruokinta, veden vaihtaminen ja siivous säännöllisin väliajoin riittää.

Wathénin sanoihin voi luottaa, sillä hänen kotonaan asustaa noin 250 herppiä, joiden joukossa noin 70 myrkyllistä käärmettä. Käärmeiden lisäksi Wathénin terraarioissa lymyää muun muassa sammakoita, hämähäkkejä, skorpioneja, juoksujalkaisija ja liskoja. Aktiivisen herppiharrastajan mukaan juuri tietämättömyys aiheuttaa epävarmuutta ja ennakkoluuloja.

– Sylittelykavereiksi ei matelijoita voi hankkia, mutta muuten ne tarjoavat mielenkiintoista sisältöä elämään. Biotooppien eli lajille tyypillisten elinympäristöjen tietous lisääntyy jatkuvasti, joten lähes 20 vuoden harrastamisen jälkeenkin, opin edelleen uutta.

Pakovarmat terraariot ehdoton asia

Wathén muistuttaa matelijoiden olevan oivia lemmikkejä esimerkiksi allergikoille. Monet terraarioeläimet ovat kuitenkin pitkäikäisiä, joten hetken mielijohteesta matelijaa ei kannata lemmikiksi hankkia.

– Elinolosuhteiden lisäksi kaikista tärkeintä on huolehtia, että terraariot ovat pakovarmoja. Ne eivät saa olla huolimattomasti rakennettuja, vaan niiden tulee olla kaikkialta tilkittyjä ja lukittuja.

Osa Jenna Wathénin kotona asuvista matelijoista on nähtävillä myös Lemmikki Tampere tapahtumassa. Suomen Herppiharrastajat ry:n osasto hämmästyttää monipuolisuudellaan. Lue lisää terraarioiden tähdistä messuilla.

Tutustu messuilla esillä oleviin ihasteltaviin ja kosketeltaviin lemmikkeihin.