Lemmikki-messut

Vastuullista rescue-toimintaa sitoumuksen avulla

Uutiset  03.08.2018

Suomalaiset rescue-yhdistykset ovat tänä keväänä perustaneet yhdessä vastuullista rescuetoimintaa yhdistävän kriteeristön, Responsible Rescue -sitoumuksen, jossa on luotu yhteiset pelisäännöt eri maista koiria tuoville järjestöille yhteistyössä suomalaisen eläinlääkärin kanssa. Näin toimintaa on saatu tasalaatuistettua ja erottaudutaan selkeästi esimerkiksi pentutehtailusta ja eläinten salakuljetuksesta.

Rescue-toimintaa tehdään pääosin kohdemaassa

Vastuullista rescuetoimintaa tehdään luuloista poiketen suureksi osaksi kohdemaassa. Esimerkiksi Rescueyhdistys Kulkurit ry:n pääpaino on Romanissa, jossa järjestetään muun muassa massiivisia sterilointiprojekteja. Adoptiotoiminta on näkyvin rescue-työn osuus, joka herättää suomalaisissa eniten tunteita. Kulkureiden kautta on adoptoitu yli 2000 koiraa. Kulkurit pitävät päivittäin yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja vierailevat yhteistyötarhoilla ja koiria hoitavalla klinikalla säännöllisesti.

Kulkurit ry:n toiminnanjohtaha Salla Honkapään mukaan Romanian eläinsuojelutilanne on Euroopan huonoimpia.

– Maassa arvioidaan olevan kahdesta viiteen miljoona koditonta koiraa. Koiria kivitetään, hakataan, niiden päälle ajetaan autolla tahallisesti, ne ovat roskaa. Omistetut koirat hylätään pellolle tai kadulle usein ilman syytä, ne ajetaan kymmenien kilometrien päähän ja heitetään autosta ulos, jotteivat ne enää osaisi kotiin. Sitten on se onnekas pieni osuus, joka sattuu kohtaamaan eläinrakkaan ihmisen ja koira päätyy yksityiselle koiratarhalle, joita Kulkurienkin yhteistyötarhat ovat. Niissä koirista pyritään pitämään niin hyvä huoli kuin niukoilla resursseilla pystytään. Autettavia on liikaa, auttajia liian vähän. Työtä on loputtomasti, Honkapää kertoo.

Lue lisää Lempäälän-Vesilahden Sanomista: ”Suurin osa rescue-työtä tehdään kohdemaassa”