Lemmikki-messut

Lemmikin hyvä kesä

Uutiset  24.06.2021

Kesä alkaa olla puolivälissä ja keskikesän juhla kolkuttelee ovella. Monella kesälomat ovat jo käynnissä ja toisilla vasta edessä päin. Kokosimme tärkeimmät muistutukset lemmikin omistajille, jotta kesä sujuu kaikkien kannalta leppoisasti ja turvallisesti.

1) Ethän jätä lemmikkiä kuumaan autoon
Muistutus saattaa tuntua vanhan toistolta, mutta joka kesä autoon jätettyjä lemmikkejä tavataan ympäri Suomen. Auringon paisteeseen jätetyn auton lämpötila nousee yllättävän nopeasti ja yllättävän paljon – eikä pilvinenkään sää estä lämpötilan nousua. Myöskään ikkunoiden jättäminen raolleen tai auton parkkeeraaminen varjoon eivät ole varmoja keinoja estää lemmikin lämpöhalvausta. Uudemmissa autoissa on mahdollista jättää ilmastointi päälle, vaikka auto ei olisi käynnissä. Tällöin kannattaa jättää lappu ikkunaan, jotta ohikulkijat tietävät lemmikkisi olevan ilmastoidussa autossa.

2) Jätä helteellä pitkät lenkit aamuihin ja iltoihin
Ulkoilutettavat lemmikit on syytä käyttää pidemmillä lenkeillä vuorokauden viileämpiin aikoihin. Varsinkin koirien kohdalla lenkit saattavat olla normaalitilanteessa pitkiäkin. Kuitenkin pitkät lenkkeilyt altistavat äkkiä lämpöhalvaukselle, etenkin jos koiralla on tuuheampi karva. Myös lyhytkarvaiset saattavat saada lämpöhalvauksen juostessaan tai telmiessään kuumuudessa. Lisäksi on syytä muistaa, että asfaltista tulee auringon paisteessa paahtavan kuuma, jolloin tassujen palovammat ovat mahdollisia. Testaa asfaltin pintaa laittamalla kätesi asfaltille 5-7 sekunnin ajaksi. Jos pinta polttaa, kannattaa lemmikki ohjata kulkemaan nurmella tai pientareella.

3) Huolehdi, että lemmikki ei pääse karkuun
Automatkoilla on tärkeää pitää huoli siitä, että tauolle pysähtyessä lemmikki on joko kytkettynä tai kuljetushäkissä, jotta se ei pääse livahtamaan ulos ovien tai ikkunoiden avautuessa. Jos lemmikki kuitenkin pääsee lähtemään omille teilleen, niin tärkeintä on pysyä rauhallisena ja välttää juoksemista lemmikin perässä sen nimeä huutaen. Ota yhteys Etsijäkoiraliittoon, joka opastaa kadonneen lemmikin etsintään ja tulee tarvittaessa etsijäkoiran kanssa mukaan etsintöihin: https://www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus

4) Pidä ruokailut säännöllisinä ja ennallaan
Kukapa ei nauttisi kesäherkuttelusta? Myös lemmikkiä voi hemmotella kesällä viileillä herkuilla ja muilla makupaloilla. Täytyy kuitenkin muistaa kohtuus kaikessa, jotta vältytään syödyn evään vauhdikkaalta poistumiselta ja syksyiseltä painonpudotusprojektilta. Reissun päällekin kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan tuttua ruokaa mukaan, etenkin jos lemmikki on herkkävatsainen tai tietyllä ruokavaliolla. Lisäksi erilaisia vatsan toimintaa tukevia lisäravinteita sekä maitohappobakteereita löytää lemmikkitarvikeliikkeistä ja apteekeista.

5) Nauttikaa yhteisestä kesästä
Moni lemmikki on nyt koronavuoden aikana tottunut siihen, että ihmiset ovat aiempaa enemmän kotona. Yhdessä vietetty aktiivinen aika ei välttämättä kuitenkaan ole lisääntynyt vaan on voinut myös vähentyä, kun läsnäolo on jatkuvaa. Lomalla on aikaa tehdä niitä asioita, mitkä ehkä usein jäävät arjen jalkoihin, kuten lähteä retkelle, leikkiä tai ottaa yhteiset päiväunet – tai järjestellä akvaarioon tai terraarioon uusia piilo- ja tutkimispaikkoja – tai ideoida pieneläimille erilaisia, uusia virikkeitä. Ihan sen mukaan, mistä juuri se sinun eläinystäväsi pitää.